Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αστυνομίας που εφάρμοζαν το «δόγμα της μηδενικής ανοχής» και νεαρούςπου ήταν αποφασισμένοι να προκαλέσουν επεισόδια εκτυλίχθηκε επί ώρες στο κέντρο της Αθήνας. Στο επίκεντρο των επεισοδίων βρέθηκαν και οι διαδηλωτές οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ μία...
55χρονη διαδηλώτρια τραυματίσθηκε σοβαρά από αστυνομικό της ομάδας «Ζ» που τη χτύπησε με τη μοτοσυκλέτα του στο Σύνταγμα. Στην Εντατική Μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Χρήστος Κίττας, ο οποίος χτυπήθηκε από κουκουλοφόρους και υπέστη ήπιο καρδιακό επεισόδιο την ώρα που εισέβαλαν και κατέλαβαν το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν δεκαέξι αστυνομικοί.

Στην περιφέρεια
Επεισόδια όμως σημειώθηκαν συνολικά σε επτά πόλεις-εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- όπου επίσης η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές το τελευταίο σαρανταοκτάωρο. Στην Κόρινθο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Γιάννινα, τη Ρόδο και την Ξάνθη υπήρξε ένταση, έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα έγιναν 52 προσαγωγές και 3 συλλήψεις πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης πορείας, καθώς νεαροί έσπασαν τρία καταστήματα, ενώ στο Ηράκλειο έγιναν επεισόδια νωρίς το μεσημέρι, στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν πέντε άτομα. Αμέσως μετά, ομάδες νεαρών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Ανδρόγεω, δίπλα από το Δημαρχείο Ηρακλείου.
Στην Αθήνα, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συγκέντρωσης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, νεαροί κουκουλοφόροι έσπασαν με λοστούς και βαριοπούλες την κεντρική είσοδο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, χτύπησαν τον πρύτανη Χρ. Κίττα και τον φύλακα και εισέβαλαν στο κτίριο.
Άλλες ομάδες νεαρών σπάζουν και τις πλαϊνές πόρτες στα Προπύλαια ώστε να έχουν διόδους διαφυγής στην περίπτωση άρσης του ασύλου και εφόδου της Αστυνομίας. Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίσθηκε επί ώρες, ενώ το απόγευμα η ένταση μεταφέρθηκε και στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, που έως αργά χθες τελούσε υπό κατάληψη, όπως και η Νομική Σχολή και η Πρυτανεία. Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν άδεια άρσης του ασύλου στην Πρυτανεία εφόσον διαπιστωνόταν ότι παρέμεναν στον χώρο οι υπαίτιοι του σοβαρού τραυματισμού του πρύτανη κ. Χρ. Κίττα. Γύρω στις οκτώ το βράδυ αρκετοί από τους καταληψίες είχαν αποχωρήσει. 


Ρεπορτάζ : Λία Νεσφυγέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου