Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ομοβροντία πιέσεων για μέτρα - σοκ...


Υποβάθμιση από τη Fitch και άλμα στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου...
Σε κατάσταση στενής πολιορκίας από τις αγορές βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς χθες ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ένα σκηνικό ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων και πιέσεων για σκληρά μέτρα.

Μετά το χθεσινό «χαστούκι», η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, γυρνώντας ...

δέκα χρόνια πίσω την ελληνική οικονομία όταν έδινε τη μάχη της σύγκλισης για την είσοδο στην ΟΝΕ. Η υποβάθμιση προκάλεσε νέους πρόσθετους τριγμούς στις αγορές με βουτιά 6,04% του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου, νέα έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου στο 2,30% απο 2,03% προχθές (η διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά), μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, αλλά και νέες διαβεβαιώσεις από τον προεδρεύοντα του Εurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο ίδιος όμως έκανε λόγο για «απαράδεκτης έκτασης προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας, υποδεικνύοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε σε συντονισμένη παρέμβαση τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στην ανάγκη μεσοπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος». Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει, αν χρειαστεί, συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παρείχε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Λίγο αργότερα, βέβαια, η Fitch προχώρησε και σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, γεγονός που οδηγεί σε ακριβότερο δανεισμό για τις ίδιες και προμηνύει ακριβότερα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όσον αφορά τα μέτρα, ο υπουργός επιμένει στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών και πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ με δηλώσεις του στο Reuters απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Εμμένει δε στην εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις 1,5% έως ενός ορίου αποδοχών.

Απειλές νέων υποβαθμίσεων
Η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την κατηγορία Α- στην κατηγορία ΒΒΒ+. Χαρακτηρίζεται εν μέρει «αναμενόμενη» από παράγοντες της αγοράς ομολόγων. Αυτό που προκαλεί περισσότερες ανησυχίες είναι το γεγονός ότι συνοδεύεται από «αρνητικές προοπτικές» και προειδοποιήσεις ότι πιθανή αποτυχία μείωσης του ελλείμματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση. Όλα αυτά, παρά το γεγονός πως η Fitch θεωρεί «επιτεύξιμο» τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% το 2010.

Η χθεσινή υποβάθμιση, πάντως, αντιμετωπίζεται από στελέχη της αγοράς ομολόγων ως η πρώτη σε μια σειρά υποβαθμίσεων που θα ακολουθήσουν από τις Μoody΄s και Standard & Ρoor΄s, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει σχετικά. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκιο της Μoody΄s έρχεται στην Αθήνα για ενημέρωση πριν εκδώσει την ετυμηγορία της, ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με την S&Ρ προσπαθώντας να αποφύγει την υποβάθμιση. Τι σημαίνει η υποβάθμιση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, για καθεμία μονάδα ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και της Γερμανίας, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται κατά 900 εκατ. ευρώ.

Στη δεδομένη συγκυρία, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διαβεβαιώνει πως «υπάρχει περιθώριο ασφαλείας» και τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στην ανάγκη μεσοπρόθεσμης μείωσης του ελλείμματος»


Θα σας βοηθήσουμε στη... λιτότητα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Χ. Αλμούνια προκάλεσε η υποβάθμιση της οικονομίας και η ανησυχία που ακολούθησε, με τον κοινοτικό επίτροπο να δηλώνει την πρόθεση της Επιτροπής να «βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων». Η δήλωση ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της υπόδειξης συγκεκριμένων μέτρων στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα. Ο κ. Αλμούνια, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη» σημειώνοντας πως «είναι θέμα κοινής ανησυχίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ». Τονίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και επαναλαμβάνει πως «ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα».


Μπαράζ δυσφήμισης της Ελλάδας στον ξένο Τύπο

ΣΚΛΗΡΑ, τρομολαγνικά και ιδιαιτέρως πικρόχολα για την Ελλάδα δημοσιεύματα κατέκλυσαν χθες τον διεθνή Τύπο τροφοδοτώντας τη φιλολογία περί χρεοκοπίας της χώρας και σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes» επανήλθε αφιερώνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της θέμα, με αφορμή την απειλή υποβάθμισης από την Standard & Ρoor΄s (ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η υποβάθμιση της Fitch), ενώ το θέμα κυριάρχησε και στη γερμανική έκδοση της ίδιας εφημερίδας.

Την αρνητική για την Ελλάδα παράσταση, όμως, έκλεψε χθες το δισέλιδο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως απειλή για το κοινό νόμισμα και δεν διστάζει να διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δηλώσει στάση πληρωμών, «ακριβώς όπως έκαναν το Μεξικό, το Εκουαδόρ, η Ρωσία και η Αργεντινή τις προηγούμενες δεκαετίες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κεντρικό θέμα σε πολλά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι το κατά πόσο, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν βρίσκει δανειστές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σπεύσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε υποστήριξή της. Οι «Financial Τimes» υπενθυμίζουν τη δήλωση, τον περασμένο Φεβρουάριο, του Γερμανού τότε υπουργού Οικονομικών, ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης θα βοηθηθούν, αν χρειαστεί, και παρατηρούν ότι τώρα δεν έχει γίνει ανάλογη δήλωση, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλοί «θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο της “ηθικής βλάβης” που θα προκαλούσε η ανταμοιβή μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς».

Ο συντάκτης του γερμανικού περιοδικού υιοθετεί το επιχείρημα της «ηθικής βλάβης» και σημειώνει ότι, αν υποστηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία: «Γιατί να κάνουμε οικονομία, αφού άλλοι θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό;». Εξάλλου, το περιοδικό επικαλείται πηγή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας που τάσσεται υπέρ του να αφεθεί η Ελλάδα να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου