Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ζεσταίνεται το πάγωμα μισθών...


Αποφασίζουν για μέτρα το Σαββατοκύριακο μετά την επιδείνωση του κλίματος για την οικονομία...
Για τα κυβερνητικά μέτρα που θ
α ανακοινωθούν τη Δευτέρα θα αναλάβει να ενημερωσει τους ομολόγους του στη Γερμανία και τη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ένα ταξίδι- αστραπή την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα βρεθεί στο Λονδίνο όπου έχει προγραμματιστεί ομιλία σε ομάδα θεσμικών επενδυτών, σε μια προσπάθεια αναστροφήςτου κλίματος (επιδιώκεται συνάντηση και με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, αλλά το ραντεβού δεν έχει κλειστεί ακόμα).
Το ...
πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά τη δραματική επιδείνωση του κλίματος διεθνώς για την ελληνική οικονομία, η οποία αποτυπώθηκε χθες και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η προχθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch προκάλεσε έντονη ανησυχία και ξαναζέστανε τα σενάρια για ριζικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος «εδώ και τώρα», όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, χωρίς πάντως να έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.

Το πάγωμα των μισθών, μαζί με άλλα μέτρα για τους φόρους και τις διαρθρωτικές αλλαγές, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, αφού δώσει τη συγκατάθεσή του ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τη Δευτέρα, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία, στο Ζάππειο.

Από 2.000 ευρώ και πάνω
Ειδικότερα, για τους μισθούς έχει επανέλθει το σενάριο που προβλέπει πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει ότι η εναλλακτική λύση, δηλαδή το πάγωμα μόνο για όσους αμείβονται με βασικό μισθό άνω των 2.000 ευρώ (και με ονομαστικό μισθό ίσως και 4.000 ευρώ) αφορά ελάχιστους και δεν οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Έτσι, δεδομένης και της κρισιμότητας των περιστάσεων προσανατολίζεται περισσότερο στο πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000

ευρώ, η οποία αφορά περίπου 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζεται και η αυστηρότερη εκδοχή για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ επί μία διετία ή τριετία, κάτι που θα τύγχανε ίσως ευνοϊκότερης υποδοχής από τις Βρυξέλλες, αλλά θα είχε σημαντικότερο πολιτικό κόστος.

Ένα ακόμη σενάριο ανέφερε όχι απλώς πάγωμα μισθών, αλλά και αναστολή των χρονοεπιδομάτων (ωρίμαση), που οδηγούν σε μια αυτόματη αύξηση κατά 2% των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το οικονομικό επιτελείο συζήτησε και το ενδεχόμενο για πλήρες πάγωμα αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, το οποίο, όμως, μικρή επιπλέον εξοικονόμηση θα προσέφερε, ενώ το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.

Ο 14ος μισθός
Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι εξετάσθηκε ακόμη και η κατάργηση του 14ου μισθού, αλλά τελικά χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος την απέκλεισε. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι καμιά απόφαση δεν είχε ληφθεί ώς χθες το βράδυ και το οικονομικό επιτελείο συνέχιζε να καταστρώνει σενάρια υπολογίζοντας το κόστος και το όφελος καθενός από αυτά. Σημαντικό ανασχετικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων αποτελεί η ύπαρξη δύο γραμμών μέσα στην κυβέρνηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δηλαδή αν πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπως μας ζητούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, υπό την απειλή της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού, ή πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικά χθες η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη είπε στη Βουλή ότι τα μόνα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι φορολογικά.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τη Δευτέρα


Κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης- γενικευμένο πόθεν έσχες

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ της Δευτέρας παραμένει, έτσι, ακόμη σε εκκρεμότητα, με πιθανότητα να περιλαμβάνει ελάχιστα, αρκετά ή και πολλά ριζικά μέτρα, ανάλογα με την απόφαση που θα υιοθετήσει στο τέλος ο Πρωθυπουργός.

Στο θέμα της φορολογίας κερδίζει πόντους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, αν και όχι άμεσα. Υπέρ της λύσης αυτής συνηγορεί το γεγονός ότι έχουμε χαμηλότερους φόρους στα καύσιμα από τον μέσο όρο της Ένωσης. Εναντίον της όμως είναι το γεγονός ότι θα πλήξει μεγάλα στρώματα πληθυσμού, μέσω του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα ενισχύσει και τον πληθωρισμό. Σίγουρα, πάντως, θα αυξηθεί άμεσα η φορολογία σε τσιγάρα και ποτά.

Στα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα, η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιών, η καθιέρωση γενικευμένου πόθεν έσχες μέσα από διασταυρώσεις εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης, η καθιέρωση μιας προοδευτικής κλίμακας με ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνσεις για τα υψηλά και η λήψη μέτρων για τη φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών.

Ετοιμάζεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου