Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ερωτήματα εγείρουν οι νέες αλλαγές στο Facebook


Οργή προκάλεσαν στις οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του Facebook, με τις οποίες θα εκτίθενται ακόμη περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στο διαδίκτυο.
Οι εν λόγω αλλαγές είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο αλλά τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις χθες. Τα 350 εκατομμύρια μέλη του μεγαλύτερου κοινωνικού δικαίου έχουν τη δυνατότητα να... αλλάξουν τις ρυθμίσεις των στοιχείων που «ανεβάζουν» στην τοποθεσία –όπως φωτογραφίες και βίντεο– αλλά όλες οι αλλαγές στην κατάστασή τους (status) θα δημοσιοποιούνται αυτόματα, εφόσον δεν επιλεγεί κάτι διαφορετικό.

«Οι νέες αυτές αλλαγές “προσωπικών δεδομένων” είναι σαφές ότι έχουν σκοπό να ωθήσουν τους χρήστες του Facebook σε δημοσιοποίηση ακόμη περισσότερων προσωπικών τους στοιχείων», επισημαίνει ο Κέβιν Μπάνκστον, δικηγόρος της Electronic Frontier Foundation που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου.

«Το χειρότερο είναι ότι με τις αλλαγές αυτές περιορίζεται ο.....
έλεγχος που έχουν οι χρήστες στη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων», τονίζει. «Μέχρι πρότινος υπήρχε η δυνατότητα να έχει κανείς “περιορισμένο” προφίλ, στο οποίο φαίνεται μόνο το όνομα και οι φίλοι του χρήστη. Τώρα, η φωτογραφία του προφίλ, η πόλη, οι φίλοι και το γένος δημοσιοποιούνται αυτόματα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκρύψει κάποιος τα προσωπικά του στοιχεία από τους υπόλοιπους χρήστες».

Η διοίκηση του Facebook υποστηρίζει ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις έχουν στόχο την ενίσχυση του ελέγχου των χρηστών όσον αφορά στα στοιχεία τους και ότι δεν απειλούν τα προσωπικά τους δεδομένα.



Πηγή: The Guardian

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι χρήστες του facebook, αρνούνται να διαγράψουν τον λογαριασμό τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των προσωπικών τους δεδομένων. Είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί ανακαλύπτει κανείς πως αυτά τα άτομα δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν και νομίζουν πως μέσα από μία ή χίλιες ηλεκτρονικές φιλίες, παίρνουν αξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή